Αξός  Εκκλησίες  Ιστορία  Αποσπάσματα

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΞΟΥ

 

Οι εκκλησίες που σώζονται ως σήμερα στην περιοχή είναι:

 


Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης
 

             

Η Βυζαντινή σταυροειδής εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Αξό

Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στο σταυροδρόμι κάτω από το νεκροταφείο είναι του 14ου ή του 15ου αιώνα κι έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα θόλο κι αρκετές καμάρες. Τα παράθυρα και οι πόρτες έχουν δείγματα χαρακτικής πάνω τους. Μια έξοχη διακόσμηση φαίνεται στην έξοδο της εκκλησίας.

 


Εκκλησία Μιχαήλ Αρχάγγελου
 

             

Τα ερείπια της δίκλιτης Βυζαντινής Εκκλησίας του Μιχαήλ Αρχάγγελου στην Αξό

Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος στο κέντρο του χωριού, είναι μια δίκλιτη εκκλησία με το ένα κλίτος πλατύτερο από το άλλο και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Μπροστά από το Μιχαήλ Αρχάγγελο υπάρχει μια μεσαιωνική βρύση που λειτουργεί ακόμα.

 

 


Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη

 

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη η οποία χτίστηκε πάνω από μια προγενέστερη βασιλική
 

Η τοιχογραφία που αναπαριστά την κόλαση στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη

Ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο κι έχει υψηλής ποιότητας και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες καθώς και μωσαϊκό.

 

Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής
 

            

Τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και οι τοιχογραφίες που απέμειναν

Τα ερείπια της Αγίας Παρασκευής, μιας τρίκλιτης βασιλικής που χρονολογείται από το 12ο αιώνα φαίνονται ακόμα στον κύριο δρόμο του χωριού.

 

Ακρόπολη

Η αρχαία Ακρόπολη της Αξού

Η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης βρίσκεται δίπλα στο χωριό, κοντά στην εκκλησία Άγιος Ιωάννης του νεκροταφείου του χωριού. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μεγάλο ναό, εξέδρα, πιθανότατα της Αφροδίτης, ένα άγαλμα της Δήμητρας και μερικά άλλα ευρήματα, συμπεριλαμβανόμενου και του έξοχου μπρούτζινου κράνους, που εκτίθεται στο αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου (αίθουσα 18). Στην Αξό πιστεύεται ότι λατρευόταν επίσης ο Δίας κι ο Απόλλωνας.


Αρχική Σελίδα