Ρέθυμνο  Νομός Ρεθύμνου  Πολιτισμός  Φωτογραφίες

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η πρωτεύουσα του νομού, το Ρέθυμνο, είναι ένα πανέμορφο λιμάνι στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Είναι μια γραφική πόλη με παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα στοιχεία. Το παλιό τμήμα της έχει διατηρήσει μια ατμόσφαιρα που θυμίζει χρόνια της βενετικής περιόδου και της τουρκοκρατίας.

Αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές γύρω από το λιμάνι, έχουν πολλά υπέροχα μνημεία, όπως το Φρούριο Φορτέτζα (1573), η Λότζια, ένα μνημείο κρητικής αναγέννησης, η κρήνη Ριμόντι (με ανοικοδόμηση του 1626), το βενετσιάνικο λιμάνι και πολλές εκκλησίες και τζαμιά όπως η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και τα τζαμιά Νερατζές, Βελή Πασά, Καρά Μουσά Πασά και Μεγάλης Πόρτας. Στο Ρέθυμνο μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά μουσεία με δείγματα κρητικής και ελληνικής ιστορίας και τέχνης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τη Συλλογή Ελένης Φρατζεσκάκη και άλλες γκαλερί. Το Ρέθυμνο διοργανώνει και πολλές εκδηλώσεις όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, τη Γιορτή Κρητικού Κρασιού, τη Γιορτή των Ψαράδων και το Καρναβάλι του Ρεθύμνου.

Περίπου μία ώρα απαιτείται για να φτάσετε στο Ρέθυμνο από την εθνική οδό από τα Χανιά ή το Ηράκλειο. Το Ρέθυμνο δεν έχει αεροδρόμιο, η Ολυμπιακή Αεροπορία όμως έχει λεωφορεία από και προς τα Χανιά που εξυπηρετούν τις πτήσεις της, ενώ και τα ταξί μπορούν να σας μεταφέρουν με λογικές τιμές. Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία που κάνουν δρομολόγια προς Χανιά και Ηράκλειο. Τα λεωφορεία είναι άνετα και κατάλληλα για μακρινές αποστάσεις ενώ η διαδρομή κατά μήκος του παραλιακού δρόμου είναι πολύ ευχάριστη.

Τα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας "ΑΝΕΚ" κάνουν το δρομολόγιο Ρέθυμνο - Πειραιάς κάθε μέρα και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αυτοκίνητα και φορτηγά στο ολονύχτιο ταξίδι τους. Εναλλακτικά μπορείτε να ταξιδέψετε από το λιμάνι της Σούδας, των Χανίων  ή από το Ηράκλειο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Οι αρχαιολογικοί χώροι του νομού είναι: οι αρχαίες πόλεις Ελεύθερνα, Σύβριτος, Αξός, Λάππα, Μοναστηράκι και το νεκροταφείο Αρμένων.  Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε πολλά βενετικά και τούρκικα μνημεία όπως το Φρούριο Μονοπάρι, ένα βενετικό κάστρο, το μέγαρο Κλόντιο Χρωμοναστηρίου, ένα εντυπωσιακό βενετικό κτίριο, το Φρούριο Καστρί, άλλο ένα βενετικό κάστρο, το μέγαρο Μούντρους, τους τούρκικους πύργους Μαρουλά και το Θύρωμα Αμνάτου, με την επιγραφή «αρχή σοφίας φόβος Κυρίου». Υπάρχουν επίσης πολλά μοναστήρια και εκκλησίες σε όλο το νομό, όπως η μονή Αρκαδίου, γνωστή για τη θυσία των υπερασπιστών της το 1866 και οι μονές Πρεβέλη, Αρσανίου, Μπαλί και Αγίας Ειρήνης. Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε τις υπέροχες εκκλησίες Βυζαντινών και παλαιοχριστιανικών χρόνων, με τις θαυμαστές τοιχογραφίες: Βασιλική Πανόρμου, Αγιος Ιωάννης Γερακάρι, Βασιλική Βυζαρίου, Παναγία Λαμπρινής, Παναγία Μυριοκεφάλων, Παναγία Θρόνους, Αγιος Γεώργιος Αποδούλου και Αγιος Ιωάννης Επισκοπής Μυλοποτάμου.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Ο νομός Ρεθύμνου έχει αναπτύξει μέσα από τις παραδόσεις και την ιστορία των ανθρώπων του τη φήμη ενός τόπου των Τεχνών και των Γραμμάτων. Κρητικές παραδόσεις έχουν ακολουθηθεί, δημιουργώντας και διατηρώντας τέχνες όπως αγγειοπλαστική, λιθοξοΐα, υφαντική, ξυλογλυπτική, ζωγραφική και σε μερικά χωριά καλαθοπλεκτική.

Η μουσική είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος της ζωής στο Ρέθυμνο, πάντα παρούσα σε γιορτές, γλέντια, γάμους και κάθε στιγμή της ζωής των ανθρώπων. Οι κάτοικοι των χωριών, ψαράδες ή βοσκοί, είναι πολύ φιλόξενοι, φιλικοί και με τίμια αισθήματα. Μερικές ώρες σ' ένα μικρό χωριό μπορούν να προσφέρουν την πραγματική κρητική φιλοξενία και ειλικρίνεια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ

Διασχίζοντας το Ρέθυμνο, γίνεται φανερό ότι αυτός είναι ένας τόπος γεμάτος παραδεισένιες εικόνες. Οι κυρίως ορεινές περιοχές έχουν δημιουργήσει πολλά εντυπωσιακά φαράγγια, όπως το φαράγγι Πρέβελη, το Κουρταλιώτικο και Κοτσυφού φαράγγια, το Πρασσανό και το Φαράγγι Πατσού. Το Ρέθυμνο έχει επίσης πολλά σπήλαια, εντυπωσιακά αλλά και αρκετά επικίνδυνα. Τα πιο σημαντικά είναι το Σπήλαιο Σεντόνη Ζωνιανών, με 14 θαλάμους, το Σπήλαιο Μελιδονίου, το Σπήλαιο Φανταξοσπηλιάρα Πρίνου και το Ιδαίο Αντρο, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας.

Αν επιθυμείτε ένα υπέροχο μέρος για κολύμπι τότε επισκεφθείτε τις παραλίες Ροδακίνου Κόρακας και Ακουμίων Τριόπετρα. Για τους λάτρεις της φύσης και για όσους θα ήθελαν να προσθέσουν λίγη περιπέτεια στις διακοπές τους, υπάρχουν πολλές εκδρομές και περιηγήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού, όπου μπορείτε να πάτε για ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, wind surfing και θαλάσσιο σκι.

Το βενετικό λιμάνι είναι γεμάτο μαγαζιά και εστιατόρια. Ο μεγάλος Φάρος χτίστηκε από τους Τούρκους αλλά τα κτίρια που υπάρχουν εκεί είναι βενετσιάνικα. Το λιμάνι προστατεύεται από ένα βενετσιάνικο τοίχο. Ακριβώς πίσω από το λιμάνι βρίσκεται η παλιά πόλη με τα στενά σοκάκια και τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια.
Σήμερα πολλά εστιατόρια βρίσκονται κατά μήκος του λιμανιού. Καθώς περνάτε από το τελωνείο θα δείτε μία δεύτερη σειρά από εστιατόρια όπου φαίνεται καθαρά η βενετική καταγωγή των κτιρίων τους. Παρατηρήστε τα θολωτά ταβάνια στα χαμηλότερα πατώματα.
Το λιμάνι του Ρεθύμνου υπέστη πολλές αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του λιμανιού είναι η άμμος που έρχεται μέσα, η οποία είναι αποτέλεσμα των βορειοανατολικών ανέμων. Η αμμώδης παραλία μπροστά από την πόλη δεν υπήρχε τη Βενετική Εποχή. Το κύμα έσκαγε σε ένα τοίχο που υπήρχε μπροστά από τα κτίρια που βλέπουμε τώρα. Οι Βενετοί επέκτειναν το βορειοανατολικό τείχος και στο τέλος του τοποθέτησαν το φάρο, ενώ το 1826 επιμήκυναν κατά 33 μέτρα το τείχος απέναντι στο φάρο.

Η Φορτέτσα κυριαρχεί στο Ρέθυμνο και φημίζεται ως το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που χτίστηκε ποτέ. Είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε ολόκληρο τον πληθυσμό και περιλαμβάνει στρατώνες, μία εκκλησία, ένα νοσοκομείο και αποθήκες. Η κεντρική πύλη βρίσκεται ανάμεσα στους προμαχώνες του Αγίου Λουκά και του Αγίου Νικολάου που ήταν οι προστάτες της. Υπάρχει ένα τούνελ που περνάει ανάμεσα στα τείχη, αρκετά ψηλό για να επιτρέπει την κίνηση των στρατιωτών, των βαγονιών και των πυροβόλων.
Η αποθήκη των πυροβόλων είναι το πρώτο κτίριο που συναντάτε δεξιά καθώς μπαίνετε. Το κάτω πάτωμα χρησιμοποιόταν για να αποθηκεύουν τα κανόνια ενώ ο ελαφρύς οπλισμός φυλασσόταν στο δεύτερο πάτωμα. Οι επίπεδες στέγες των κτιρίων βοηθούσαν στη συγκομιδή νερού, το οποίο στη συνέχεια φυλασσόταν σε δεξαμενές. Εδώ βρίσκονται και δείγματα υδραγωγείου. Υπήρχαν αρκετές δεξαμενές στο κάστρο. Οι επίπεδες οροφές μάζευαν το νερό που κατέβαινε με σωλήνες στις δεξαμενές. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής της τεχνικής συναντάται στον προμαχώνα του Αγίου Ηλία, ο οποίος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό σημείο του κάστρου στα αριστερά της πυριτιδαποθήκης. Το δωμάτιο είναι ανοικτό και είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις του κάστρου.
Μετά από μια τουρκική επίθεση καταστράφηκε ο καθεδρικός ναός της πόλης και οι Βενετοί αποφάσισαν να χτίσουν ένα καινούριο μέσα στη Φορτέτσα. Οι Τούρκοι τον μετέτρεψαν σε τζαμί μετά την κατάληψη του Ρεθύμνου και το ονόμασαν έτσι από το όνομα του Σουλτάνου. Το μιχράμπ (θέση του ιερέα που έχει κατεύθυνση προς τη Μέκκα) βρίσκεται στον ανατολικό τοίχο. Δύο ή τρεις αποθήκες έχουν διατηρηθεί. Οι Βενετοί τις έκτισαν σε απομονωμένα σημεία μέσα στο κάστρο, σε σημεία που τα τείχη ήταν ενισχυμένα για να αντιστέκονται στα βόλια των κανονιών ενώ υπάρχουν τρύπες εξαερισμού, έτσι ώστε να διατηρείται η πυρίτιδα στεγνή.

 

Αρχική Σελίδα